Den skjulte virkelighed bag angst: De indre kampe du måske ikke ser
Sådan håndterer du angst
5 teknikker til stressreduktion, du kan starte med nu
Angst opstår, når vi oplever følelser som bekymring, frygt og usikkerhed, der påvirker os på kognitivt, emotionelt og kropsligt plan. Angst kan give negative tanker og føles som manglende kontrol. Angst giver også kropslige symptomer med øget sved, tremor og følelse af at mangle luft.
Mange, der har fået en angstdiagnose oplever disse symptomer. Alligevel kan symptomerne påvirke alle i nogle situationer. Heldigvis kan forskellige metoder hjælpe med at håndtere angst på både både her og nu og langsigtet.
Her kan du læse om forskellige teknikker, som måske kan hjælpe dig til at lindre angsten, blandt andet med åndedrætsøvelser, distraktionsmetoder og eget velvære.
Giv dem en chance og mærk forskellen.
1. Stop og træk vejret
Når angsten blusser op, stop op og reflekter over, hvad det er, der gør dig bekymret. Ofte kommer angst af bekymringer om fortid og fremtid.
Mindfult Øjeblik
Har du brug for en pause? Prøv denne gratis fem minutters meditation til at lindre angst – eller vælg en af vores andre guidede meditationer, som kan give dig ro.
Måske bekymrer du dig om fremtiden? Eller måske er du tynget af en tidligere begivenhed? Uanset hvad, er en stor del af problemet ofte, at du ikke er i øjeblikket.
Bekymringen slipper sit tag, når du flytter dit fokus fra bekymringerne og vender opmærksomheden mod nuet.
Næste gang, du mærker angsten trække dig væk fra øjeblikket, få fat i nuet ved at sætte dig ned og tage et par dybe vejrtrækninger. Det at stoppe op kan bringe balance og ro og hjælpe dig med at finde tilbage til nuet. Der er forskellige metoder til vejrtrækning, som du kan prøve for at finde, hvad der virker for dig.
Prøv denne simple vejrtrækningsteknik:
1. Sæt dig komfortabelt.
2. Luk øjnene og træk vejret roligt ind gennem næsen.
3. Fortsæt med at trække vejret dybt, ind og ud gennem næsen. Lad åndedrættet føre dig til nuet.
4. Brug en mantra som “vær til stede.” Med hver indånding, tænk “vær”, og med hver udånding, mærk “nuet”.
5. Læg mærke til, hvad du sanser. Mærk lydene, og læg mærke til, hvordan kroppen føles og reagerer.
At trække vejret dybt hjælper med at lindre angst i både krop og sind og bringe fokus tilbage til nuet. Du kan finde flere teknikker i apps, som hjælper dig til afslapning og angsthåndtering.
2. Opdag kilden til din angst
For at lette angsten må du finde ud af, hvad der går dig på. Tag dig tid til at tænke over dine tanker og følelser.
Skrivning kan give indsigt i angstens rod. Hvis uro fylder om natten, så prøv at have en notesbog ved din seng, hvor du kan aflaste tankerne. En samtale med en god ven kan også være en hjælp til at opfange og forstå dine følelser af angst.
At tage tid til dig selv til at udtrykke dine tanker og følelser, kan det lette angsten. Brug journaling og samtale som redskaber.
3. Find fokus i det, du kan kontrollere
Ofte kommer angst af frygten for ting, som ikke nødvendigvis vil ske. For eksempel kan du bekymre dig om tænkte scenarier, som at miste dit job, selvom alt er i orden lige nu.
Livet er uforudsigeligt, og uanset hvor stor en indsats du gør, kan du ikke altid styre begivenhederne. Men du kan vælge, hvordan du vil møde det ukendte. Ved at slippe frygten og fokusere på det, du har, kan du vende din angst til styrke.
Vend perspektivet med en ny tilgang til dine tanker. Eksempelvis:
– Slå frygten for at miste jobbet ud af hovedet og vær i stedet glad for at du har et job. Gå på arbejde med et ønske om at yde dit bedste.
– I stedet for at frygte for dine nærmestes sikkerhed, giv udtryk for din påskønnelse af dem.
Med lidt øvelse kan du finde frem til en mere optimistisk tilgang.
Nogle situationer kan give god grund til bekymring. Måske er der noget reelt at være bekymret for – måske truer virksomhedens nedskæringer din jobsikkerhed.
I dette tilfælde kan handling hjælpe til at lette angsten. For eksempel kan du opdatere dit CV og begynde at søge nye muligheder.
En anden måde at reducere angsten er at fokusere på hvad du kan påvirke. Ved at tage initiativ, kan du føle, at du har mere kontrol.
4. Afled dig selv
Nogle gange kan det være en hjælp at skifte fokus. Du kan fx lave noget derhjemme. Prøv for eksempel at:
– Få noget gjort derhjemme
– Prøv dig af med kreative aktiviteter som skrive, male eller tegne
– Dyrke motion eller bevæge kroppen
– Nyd en dejlig melodi
– Find indre ro i meditation
– Fordybe dig i læsning eller film
I angstfyldte øjeblikke, skift fokus fra tankerne. Kom bogstaveligt ud af tankespiralen.
5. Opbyg mental og fysisk styrke
Livsstilsændringer kan også hjælpe med at skabe ro omkring dig. Din kost, hvor meget du får hvile, og hvor fysisk aktiv du er, kan alt sammen påvirke din oplevelse af angst.
– Sund mad . Forskning viser, at din kost kan påvirke stemning og mental sundhed. Mennesker, der har en varieret kost, oplever ofte mere stabilt humør.
– Bevægelse . Forskning viser også, at regelmæssig motion kan være en effektiv kur mod angst. Studier peger på, at motion kan lette angstsymptomer betydeligt.
– Søvn . En god søvnrytme har også indflydelse på både dit velvære og angstniveau. Problemer med søvn kan være afgørende for angstproblemer. Selv enkelte nætter med dårlig søvn kan øge stress- og angstniveauet.
Når du passer på dig selv, kan det også forebygge og lindre angst. For at styrke din modstandskraft, så hold en sund kost, vær fysisk aktiv, og prioritér din søvn.
Takeaways
De fleste oplever angst en gang imellem. Teknikker som åndedrætsøvelser, dagbogsskrivning, taknemmelighed kan alle være brugbare.
For yderligere relevant information på angst coach. Gå til bloggen.
Hvis angsten bliver til et problem for dine relationer, arbejdspræstation eller andre livsområder, kan det være et tegn på, at det er på tide at overveje støtte.
Oplever du angst og panik?, så tal med din læge eller en psykolog. De kan hjælpe dig med at finde svar, diskutere diagnoser og behandling og adressere dine behov.